home | works | exhibitions | publications | reviews | contact

HIRO MATSUOKA



Reviews



Neix l’EXP.20, el primer Festival de Fotografia Experimental de Barcelona

Mireia Reynal


Tot va començar a nivell de barri, però ha anat creixent.  Era l’any 2018 quan el grup de joves artistes visuals BADEM –acrònim que representa Barcelona Double Expousure Movement però que també pica l’ullet al fet d’encantar-se mirant alguna cosa– inauguraven al Pati Llimona l’exposició Habitants del Barri Gòtic. Mesos més tard, el seu impulsor Pablo Giori exportava una mica més lluny la idea d’experimentació amb la doble exposició engegant el projecte #FilmSwapWorldWide, una proposta sobre l’atzar basada en un intercanvi de rodets entre més de 40 ciutats i fotògrafs d’arreu. L’experiment va donar els seus fruits –entre ells l’exposició Migrar la Mirada– i va deixar en la ment dels seus organitzadors l’espineta de poder retrobar-se algun dia. Ara, finalment, aquest espai de retrobada es materialitza amb el primer festival de Fotografia Experimental de Barcelona.

EXP.20 - Festival International on Experimental Photography, doncs, s'acaba de presentar en públic com el punt de trobada mundial per a tot aquell que estigui interessat en l’experimentació fotogràfica. Així, a partir d’aquest mateix divendres i durant tres dies, l’Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya acollirà diverses activitats relacionades amb aquest tema perquè professionals vinguts d’arreu puguin compartir les seves històries i experiències. “Molts dels participants coneixen el treball d’altres fotògrafs i artistes a través de les xarxes socials, però no s’han vist mai en persona.” apunten des de l’organització del festival. “És gent que està connectada via Instagram però que viu lluny. El que hem aconseguit nosaltres és que tothom vingui aquí.” De fet, el 80% de participants són de fora.

El festival es dirigeix majoritàriament a un públic professional ja que la majoria d’activitats programades consisteixen en taules de debat, presentacions de projectes i tallers. En aquest sentit, d’entre els 44 artistes internacionals  que hi participen –i d’on s’ha tingut en compte un percentatge compatible amb la plataforma No sin fotógrafas– destaquen el parisenc Raul Rodrigo Diazel amb el seu treball sobre Polaroid experimental, la intervenció del madrileny Diego López Calvín sobre els 20 anys de la Solarigrafia, Michael Behelen i la seva revista Analog Forever Magazine, la col·leccionista de fotollibres Gabriela Cendoya o els londinencs Douglas Nicolson i Guy Paterson, que aterren a Barcelona per explicar què és un projecte col·lectiu de laboratori analògic experimental.

Tot i això, el festival compta també amb activitats obertes al públic, que consisteixen en quatre exposicions. La primera va tenir lloc ahir a la tarda al Pati Llimona i inclou tres propostes: un mural fotogràfic de Mariana Mizarela, una exposició comissariada per l’artista argentina Aida Navajas sobre gènere i cos i, també, la mostra de la gracienca Eli Gras.  Daltra banda, avui dissabte es podrà veure a l’IEFC les propostes de Pablo Giori i Maria Rojas i, a les 9 del vespre, s’inaugurarà al cafè del carrer Joaquim Costa 33/45 l’exposició de Renata Murso Humans of the new world. Unes mostres que quedaran exposades al llarg del mes perquè tothom qui vulgui tingui la oportunitat de veure-les tranquil·lament.

El director del festival, Pablo Giori, es mostra satisfet, i és que han aconseguit exhaurir les dues-centes entrades un mes i mig abans d’obrir portes. “Aquest festival és el producte directe que ens trobem en un bon moment per a la fotografia experimental. Nosaltres som conseqüència del boom que hi ha hagut de tornar a la fotografia analògica els últims anys. Gent que ha començat a experimentar amb la càmera del pare o de l’avi i que s’ha adonat que li interessava cada vegada més i que, a partir d’aquí, ha anat provant i buscant camins.” De fet, quan li preguntem per la definició de fotografia experimental ens retorna al tema:

“La fotografia experimental s’ha intentat definir i entendre des dels anys quaranta. Per a nosaltres, el més important no és una definició tècnica sinó el fet de l’experimentació com a actitud d’intentar buscar una cosa nova, d’estar sempre inquiet, de ser una mica irreverent, de dubtar del que se’ns ha donat…” En aquesta línia, ens parla d’altres propostes que es deixaran veure al Festival com vídeos basats en fotografies, propostes amb avatars, escultures tridimensionals, tallers de fotometria… I és que el digital també té cabuda en el camp experimental. En definitiva, tres dies replets d’experiències, novetats i, sobretot, molta fotografia.



elnacional.cat, 18.01.2020






© 2024